Ουδέν κακόν αμιγές καλού!

article_image

Ίσως γίνω ακραίος, αλλά βαθιά μέσα μου πιστεύω, ότι ανίκανοι, ανυπόληπτοι και κατώτεροι των περιστάσεων και των αναγκών της Ε.Ε. οδήγησαν σε ναυάγιο το Eurogroup. Το ατυχές της σύσκεψης στις Βρυξέλλες φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της Γερμανίας και του ανεκδιήγητου Β. Σόιμπλε ο οποίος δεν μπορεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Μέρκελ και Σόιμπλε ενόψει των επερχόμενων γερμανικών εκλογών, στο βωμό των μικροκομματικών συμφερόντων και της αδυναμίας να πείσουν τους Γερμανούς πολίτες αποφάσισαν να παίξουν τους σκληρούς μέχρι τέλους. Δεν είναι μόνο αυτό όμως, δυστυχώς, η ανικανότητα των «ηγετών» να δώσουν λύση στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, δείχνει το επίπεδο της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της Ευρώπης.

Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, πήρε σκληρά μέτρα, έφερε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που σε άλλες εποχές δε θα το σκεφτόταν καν, και πήγε στις Βρυξέλλες με γεμάτη τη βαλίτσα.

Αν έφυγε με άδεια χέρια, αυτό είναι ευθύνη των ανίκανων Ευρωπαίων ηγετών που δεν είναι σε θέση ούτε τις δεσμεύσεις τους και την υπογραφή τους να τηρήσουν.

Αφού που πέρασε το πρώτο σοκ από το φιάσκο και τη μη απόφαση του Eurogroup θα επιχειρήσω μια ανάλυση των εξελίξεων με μεγαλύτερη ψυχραιμία.

Το σίγουρο είναι ότι τη Δευτέρα θα βρεθεί «κάποια λύση» και τα χρήματα της σούπερ δόσης των 44 δις ευρώ θα έρθουν, μαζί με χρήματα για έργα, καθώς και απόφαση για τα πρώτα 12 δις των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού ωστόσο και οι λόγοι είναι οι εξής.

Κατ΄ αρχήν κανένας μεγάλος συμβιβασμός δεν γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί μια μεγάλη ρήξη.

Επιπροσθέτως πιστεύω ακράδαντα, ότι οι σημερινοί ηγέτες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αναλάβουν το ρίσκο διάλυσης της.

Δεν αποκλείεται να τους προκύψει ως ατύχημα, αλλά το θεωρώ απίθανο να τη …σχεδιάζουν.

Ξεχωριστό και αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί ότι η Ελλάδα φρόντισε αυτή τη φορά να μη δώσει αφορμές.

Το αντίθετο μάλιστα και αυτό είναι σημαντικό γιατί εδώ και τρία χρόνια η Ε.Ε. κρύβεται πίσω από τη δική μας ασυνέπεια και σκεπάζει τα προβλήματα κάτω από χαλί.

Ήταν καιρός λοιπόν, να αποκαλυφθούν οι «ειλικρινείς» προθέσεις και τα σχέδια όλων. Και νομίζω ότι απεκαλύφθησαν.

Έτσι μπορώ να πω ότι από το Εurogroup, η Ελλάδα μπορεί να μην πήρε την ημερομηνία για την καταβολή της δόσης, πέτυχε, όμως, μια ηθική νίκη.

Έδειξε σε όλον τον κόσμο την υποκρισία με την οποία τα μέλη της Ευρωζώνης διαχειρίζονται κρίσιμα προβλήματα.

Φανέρωσε την κοντόφθαλμη λογική τους.

Απέδειξε ότι αυτές οι μεγαλοστομίες περί αλληλεγγύης είναι κούφια λόγια.

Ένα παζάρι γίνεται και τίποτα παραπάνω.

Είχα ξαναγράψει πως “Ένα παιχνίδι πολύπλοκο παίζεται, γιατί κάθε παίκτης παίζει με τον δικό του κανόνα.

Δεν έχει το παιχνίδι έναν κανόνα για όλους.

Ο κάθε ένας καθορίζει τον δικό του, φυσικά ο ισχυρότερος, πρώτος και είναι ακόμα πιο πολύπλοκο γιατί παίζεται από ανθρώπους.”

Αυτό συνέβη στο Eurogroup και θα ξανασυμβεί.

Ωστόσο τώρα τους χαλάσαμε τη σούπα, γιατί οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους (Ολλανδοί, Αυστριακοί, Φινλανδοί) θα ήθελαν είναι να μας κουνήσουν πάλι το δάχτυλο και να μας πούνε ότι δεν τηρήσαμε πάλι τις δεσμεύσεις μας, αλλά...δεν τους βγήκε.

O Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σχετικά με τις εξελίξεις στο Eurogroup, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί.

Οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει.

Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης.

Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση».

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί να σταθεί ενώπιον των υπολοίπων εταίρων και ευθαρσώς να ζητήσει όλα τα χρήματα που δικαιωματικά μας ανήκουν.

Με ορίζοντα λοιπόν, τη νέα συνεδρίαση του Εurogroup τη Δευτέρα θα επιχειρηθεί να γεφυρωθεί το «χάσμα» στους κόλπους των δανειστών αναφορικά με την τελική συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους, και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας.

Ο Αντώνης Σαμαράς νομιμοποιείται πλέον ηθικά και πολιτικά να θέσει πλέον αιτήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Γιατί η Ελλάδα έκανε το τμήμα της διαδρομής που την αφορούσε και ανταπόκριση δεν βρήκε.

Και αυτή η αντιμετώπιση αποτελεί μεγίστη προσβολή και προς τον ελληνικό λαό και προς τα δημοκρατικά ιδεώδη και την κληρονομιά της Ευρώπης. Δείχνει μια ανυπόληπτη ΕΕ.

Η ελληνική πλευρά πρέπει να επιμείνει σε μια πραγματική λύση πνοής. 

Τέρμα πια τα τερτίπια και τα κόλπα του Σόϊμπλε με τις …λύσεις του τριημέρου.

Η Ελλάδα ματώνει και δικαιούται να απαιτήσει να μπει ένα τέλος στα πολιτικά και όχι μόνο, παιχνίδια. Να πει, επί τέλους, ένα όχι σε μια νέα λύση κοροϊδία.

Η άμεση εκταμίευση του συνόλου της δόσης των 44 δις είναι εκ των ών ουκ άνευ προϋπόθεση.

Χωρίς ….ειδικούς λογαριασμούς και άλλα προσκόμματα.

Το Eurogroup, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση, βρέθηκε αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο μιας πραγματικής πολιτικής λύσης.

Ωστόσο τίθεται το ερώτημα τι γίνεται απο΄ δω και πέρα.

Το πρώτο θετικό είναι ότι η Ελλάδα βγήκε από το κάδρο. Βεβαίως, η αντιπαράθεση και η διαφωνία την αφορά, αλλά δεν είναι το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι πλέον, αν η Ευρώπη μπορεί να τηρήσει και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.Αν μπορεί να στείλει ένα μήνυμα ότι έχει την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην καρδιά του.

Θεωρώ δεδομένο ότι τη Δευτέρα θα βρεθεί «μια λύση». Διακυβεύονται πολλά για να μη βρεθεί …καμιά λύση. Αυτό το γνωρίζουν οι Γερμανοί,καλύτερα από τον καθένα

Το μέγα ζητούμενο είναι να βρεθεί μια πραγματική λύση που θα δίνει προοπτική. Χωρίς αστερίσκους, επιφυλάξεις, ημίμετρα και πρόσθετα μέτρα.

Μια λύση όχι σαν τις προηγούμενες. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως κάτι τέτοιο είναι εύκολο, γιατί τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Γερμανία θα πρέπει να υπερβούν τις «κόκκινες γραμμές» τους να υπερβούν εαυτούς.

Δύσκολο πράγμα, εν μέσω κρίσης….Ωστόσο , ουδέν κακόν αμιγές καλού,η Γερμανία, έτσι που τα κατάφερε, βρίσκεται αντιμέτωπη μεταξύ μιας ακριβής και μιας …πολύ ακριβής λύσης.

Δηλαδή, θα πληρώσει το τίμημα για τη σωτηρία της ευρωζώνης ή θα αναλάβει το κόστος διάλυσής της ; Βάζω στοίχημα το πρώτο.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε, η ώρα της πολιτικής λύσης πλησιάζει.

Περισσότερα άρθρα από "Παραπολιτικά"
Το κόμμα της  «ευθανασίας»
Παραπολιτικά
Το κόμμα της «ευθανασίας»
Με γεια μας το νέο κόμμα. Να ζήσουμε να το χαιρόμαστε. Μόνο που αν ζήσουμε για να το χαιρόμαστε θα κακοκαρδίσουμε τον ιδρυτή του, που ευθαρσώς και αναίσχυντα εί...
Ολόκληρο το άρθρο »
Γεωργία Σταυριανέα | πριν από 1 έτος
Το... άλλο με το ΠΑΣΟΚ
Παραπολιτικά
Το... άλλο με το ΠΑΣΟΚ
Τελικά εκεί στο κόμμα της... Ιπποκράτους έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν. Το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα του Ευαγγ. Βενιζέλου “ψυχορραγεί” δημοσκοπικά ενώ πριν λίγα...
Ολόκληρο το άρθρο »
Ν. Αλεξίου | πριν από 1 έτος
Βόμβα Γιακουμάτου: Μέχρι το Πάσχα θα έχω ανεξαρτητοποιηθεί...
Παραπολιτικά
Βόμβα Γιακουμάτου: Μέχρι το Πάσχα θα έχω ανεξαρτητοποιηθεί...
Ο "πονοκέφαλος" και η έκδηλη... απελπισία του Πρωθυπουργού της χώρας δεν οφείλεται μόνο σε όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό αλλά έχει τις αιτίες της και στα εσωτερι...
Ολόκληρο το άρθρο »
Νέα φωνή | πριν από 1 έτος
Μελλοντικές μετεκλογικές... συνεργασίες
Παραπολιτικά
Μελλοντικές μετεκλογικές... συνεργασίες
Οι εκλογές στην χώρα μας, αν και εθνικό σπορ, φαντάζουν τόσο κοντά αλλά ίσως και τόσο... μακριά. Οι εξελίξεις στην τρικομματική κυβέρνηση αλλά και στο διεθνές ...
Ολόκληρο το άρθρο »
Ν. Αλεξίου | πριν από 1 έτος
4 5 6 7 8 9 10
Διευθυντής
Νίκος Eυστ. Αλεξίου
Σύμβουλος Έκδοσης
Γεωργία Σταυριανέα
Διευθυντής Σύνταξης
Ευάγγελος Αποστολίδης
Επικοινωνία